Tjänstvillig krigarkultur i Lilla landet lagom – Om åtrån efter elddopet

Att som svensk, född i den fred som många riskerar allt för att nå, ändå titta avundsjukt på TV-skärmen, när amerikanska soldater opererar i Syrien – Det är paradoxen, att vara född i fred men längta till krig.

Jag var en testosteronstinn, grön basker-bärande, allvetande 22-åring när jag för första gången flögs ner till krigets Afghanistan. Anledningen att jag sökte mig till ett liv som yrkessoldat och i förlängningen insats i fjärran land var inte nödvändigtvis densamma som jag förtäljde nära och kära. Skälet vi gav till våra närmsta anhöriga är oftast det som de vill höra, eller det som är socialt accepterat. Alltså uppoffringen för något större, att hjälpa till, göra en insats för den storslagna freden. Det är ofta inte hela eller ens halva sanningen.

Innan ni gentle-hens maxar ut kränktometern och börjar förklara att just ni minsann åkte för att spela fotboll med barn och göra en insats så vill jag säga att ja, lika säkert som att amfibie-bataljon kommer anfalla i basker så finns det soldater som åker på insats med den det huvudsyftet och uppriktiga viljan.     

Min anledning var dock en annan och jag vet med säkerhet att jag delar den med många andra, förmodligen de flesta andra. Min anledning att bli soldat och att sedan tacka ja till att åka till Afghanistan var att jag identifierade mig som krigare, och krigare, de drar i krig med sin enhet. Det var kontroversiellt att säga på den tiden, märkligt nog.

Varför är det fel att träna i flera år för en uppgift för att sedan vilja utföra den? Ingen söker kulspruteskytt under GU för att göra skillnad, man gör det för att man vill leverera var femte spårljus i ansiktet på en motståndare. Så varför, när det plötsligt är dags att dra i krig, då vill man ”hjälpa till”?

Min bestämda uppfattning är att om du vill hjälpa till och få självförverkliga dig själv som någon form av beväpnad hjälparbetare då är du helt fel ute, det är jag övertygad om att du även kommer uppleva själv. Även om jag utan tvekan tror att i majoriteten av de insatser som FM deltagit i har bidragit till något positivt i slutändan så upplevs det sällan av den enskilda soldaten. Om du letar efter ett större syfte för varje jävla ökenpatrull och millimeter du skaver av din röv av att sitta i baksätet, hållandes din observationssektor tills du hallucinerar flygande kontrolldon, då kommer du snart önska en IED under motorhuven bara för att känna något.

Jag tror dock inte att det är så kontroversiellt att vilja vara soldat för soldatarbetets skull längre. Med yrkes-armén så ser vi en ny generation karbinslungande, hjälmbärande, värngrävande anfallsdemoner och jag älskar vad jag ser. Så, precis som att brandmannen vill släcka bränder, utan att han nödvändigtvis vill att människors hem ska brinna ner, så vill soldaten strida, för det är det han är tränad att göra.

Var inte rädd för att säga att du åker på insats för att det är ditt jobb, du behöver inte linda in det i att du vill ge kritor till barn. Det gör dig inte till en ond människa, du får till och med säga att du gillar det, för du är en krigare.

/JW


10 kommentarer

 • uritojir

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin Online Amoxicillin No Prescription xls.pjew.milprofil.se.qzw.gy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • iceifuq

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500mg Capsules gxd.unur.milprofil.se.alv.hi http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • Amfibieknekt

  Tack för det här inlägget. Satte verkligen ord på något jag under många år har känt. Inget jag har vågat berätta mer än för absolut närmsta vännerna, att jag faktiskt vill göra mitt jobb på riktigt och kriga med min enhet som jag övat och tränat med så länge.

 • live poker karlsruhe

  Remember that your family loves as well as will i would love you to be successful.
  How can we expect them to live what each and every?

  I give you my applause and encouragement to carry on with the great! http://Www.Webbuzz.in/testing/phptest/demo.php?video=andy&url=norskxycasino.com&Itemid=31&num=999

 • Fredrik

  Själv åkte jag på utlandstjänst för att jag ville veta hur jag skulle reagera på att bli beskjuten, inte så mycket för att få skjuta.

  Det fick jag aldrig veta, men även upplopp och stenkastning ger ett adrenalinpåslag som heter duga!

Lämna en kommentar